Виртуален музей СОУ "Христо Ботев", гр. Тутракан - извор на родолюбие и традиции, финансиран от фондация  "Лале"

Училището празнува
Конкурси състезания фестивали

 

Походи

23-ят поход  "По стъпките на четата на Таьо войвода" 2008 година

"По стъпките на Шейх Бедреддин" 2007 година

22-ят поход  "По стъпките на четата на Таьо войвода" 2007 година

"По стъпките на четата на Таньо Войвода" 2006 година

"Ехо от похода "По стъпките на четата на Таньо Войвода" 2005 година

"По стъпките на Шейх Бедреддин" 2004 година

 

 

 

23-ят поход  "По стъпките на четата на Таьо войвода" 2008 година

 

 Чета тръгва отива...

На 30 май 2008 г. Община Тутракан празнично се огласи и събуди от песента на четниците участници в традиционния поход По стъпките на четата на Таньо войвода - тутраканския и сливенския войвода.

Мощно четническо Ура за 23 път като екот отекна в Тутракан България и град Олтеница Румъния, откъдето тайно преминава четата на тутраканска земя.

Ботевата и Таньовата чета слизат на българския бряг при Козлодуй и Тутракан на 17 май 1876 г., за да помогнат на Априлската епопея и подигнат борбения дух на въстаниците. Народното дело  отеква като политически екот и напомня на Европа за робската участ на бъргарите и непримиримия им дух. Така Свободна България отбелязва 130 години от Руско-турската освободителна война.

Всяка година в СОУ Христо Ботев кипи надпревара в писане, четене, разказване и презентиране на събитието, за да бъдеш избран за четник и участваш във възстановките на четническите боеве.

Ние участвахме и  сме горди, че сме потомци на Таньо войвода и живеем в земята на Ботев и Левски земя на герои. Гордост е да си четник. Гордем се и ние с нашите участници и патриотичния им плам.

                   

Горе     Назад

                 

"По стъпките на Шейх Бедреддин" 2007 година

Има 2 национални конкурса, в които участваме ежегодно и ни ангажират да преосмислим историческите дела, свързани с града ни и региона. Отличилите се участници тръгват По стъпките на Танъо Войвода Куртев през месец Май Юни и през Ноември По пътя на Шейх Бедреддин.
Последният конкурс е свързан с падането на Второто българско царство под османска власт. Шейх Бедреддин се появява във време на отчаяние, безпътица и зверства, които налага Османската империя. Той оглавява въстание, а българите са в първите редици, заедно с турци, власи и сърби. Бедреддин спечелва етносите с идеите си за свобода, равнопоставеност, мир, уважение към другия, толерантност между религиите.
Учениците работят, пишат и анализират материали, които са малко известни известни.
Гордост е да си отличен и участник в тези събития.

Горе     Назад

Снимки от 22-ят поход "По стъпките на четата на Таньо войвода"

         

                   

Очакваме с нетърпение денят 30. 05. 2007г., когато градът ни осъмна от екота на песента Тих бял Дунав и в град Тутракан се откри поредния старт на 22-я поход По стъпките на четата на Таньо Войвода.

         До 2 юни националният дух се възроди, докосна струните на душите ни, в крайдунавска Добруджа и Лудогорието. Участниците гордо развяха знамена, а бунтовният плам на песните огласи пътя по стъпките на четниците.

         Водени от КПД Родно Лудогорие Б. Илиев и д-р А. Кънев под егидата на МОН министър доц. Д. Вълчев и Христина Маркова главен експерт по история и география.

 

           Участниците се вдъхновиха във въстановките от слизането на четата на брега на р. Дунав, Тутракан до битката при Керчан баир гр. Попово.

         С гордост заставахме до всеки паметник, зареждахме се с революционните идеи и се изживявахме се като истински априлци с бунтовния плам на освобождението, войните за национални обединения, възраждането и отстояването на независимостта на България в обединена Европа.

         Необходимо е за всеки млад човек да премине по пътя на безсмъртието на  нашите предци. Никой не може да ни каже как да обичаме отечеството си, но преминавайки историческия път на предците, спирайки пред паметници, ритуалите и напомнянето за събитията осъществиха най-великия Национален урок по родолюбие.

         Всеки сам да преоцени и съхрани своя национален идеал, патриотизъм и родолюбиви чувства. Походът е преосмисляне на историческите дела, ново приятелство, уважение и толерантност мениджърство за нов морален и национален заряд. Родината е твоя ако я обичаш! Знай, нейното минало!

         Успяхме и смело преодоляхме преходите, защото за нас се грижиха всички, но голямото браво е за общините Тутракан, Попово и кметовете им.

         Министърът на образованието и науката Д. Вълчев бе сред походниците в Тутракан и Исперих. Той ни изненада, като организира прехраната на четата по подобие на истинската случка  от историята на четата (телето за прехраната) при прехода през резервата Воден. При четническият бивак в гората с въртенето на чеверме, баници и песни починахме и след това продължихме. Атракцията след чевермето стана още по-голяма с топовните гърмежи на черешовото топче при с. Садово.

  

         Гордост е да си четник! Човешка гордост и достойнство е за всеки тутраканец и родния ни град, че урока по родолюбие започва от тук и ние сме двигателя. Раздвижваме родолюбивия заряд, който зарежда цяла Североизточна България. Елате с нас на поход.

Горе     Назад

 

Снимки от ХХІ поход, 2006 г.

Подробни снимки от 21 поход може да разгледате от сайта на "Родно лудогирие" на адрес: http://www.ludogorie.org/

Горе     Назад

 

                          "По стъпките на четата на Таньо Войвода" 2006 година

Всяка година от 29 май до 2 юни 1986 година се провежда вече станалият традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо Войвода" от възпитаници на СОУ "Христо Ботев".

  Четата на Таньо Войвода е втората чета от българската емиграция в Румъния и е организирана по идея на Христо Ботев. Четниците на 17 май 1876 година слизат на Тутраканския бряг при село Пожарево.

  Прякото участие в похода от ученици се предшества от разработване на реферати, разкази, есета, стихотворения, приказки в нов вариант, скици, рисунки и графики посветени на живота и делото на Таньо Войвода. Само тези с най-добри творби минават по стъпките на четата на Таньо Войвода.

  Походът е с продължителност 4-5 дена. Върви се точно по маршрута на четата. Във всяко селище се инсценира влизането на четата - бунтовни песни, сцени, цветя пред паметниците.

  Има родолюбие и патриотизъм в българите, защото посрещат с радост тази възстановка. Във всички посетени селища настава своеобразен празник.

                                                                                                                               

Филм

За да гледате филмът трябва да посетите музея наживо или да го изтеглите от тук (pohod.avi )

Горе     Назад

"Ехо от похода "По стъпките на четата на Таньо Войвода" 2005 година

Подвигът на двете чети - Ботевата и Таньовата участват като последни  искри от Априлските пожари 1876 г. Бунтовния Тутракан не крие своята саможертва и добро място за преминаване на чети с помощта на тутракански рибари. Още през 1867 г.  четата на П. Хитов с байрактар В. Левски слизат на Тутраканския бряг и развяват бунтовното знаме и разпалват искри на свобода. Май 1876 г. слиза на брега чета от 28 момци на Таньо Войвода, отново пренесени от рибарски лодки.

Оттекват бунтовните стъпки на четниците, чувства се и се чува тропота на Аспаруховите войни, мощното "Ура" се разсейва в ранни зори на войниците отдали живота си за Южна Добруджа и превземането на Тутраканската крепост 1916 г.

През 1986 г. възкресява традицията за поход по стъпките на Таньо Войвода. От 1990 г. похода се възстановява  с активно участие на Община Тутракан и Туристическо дружество.

От 1991 г. в похода като четници се включват предимно ученици от професионалните паралелки на училище "Христо Ботев".

През последните години участниците се определят чрез конкурси.

ГОРДОСТ Е ДА СИ ЧЕТНИК, ГОРДОСТ Е ДА СИ ОТЛИЧЕН!

"С участието си в похода "По стъпките на Таньо Войвода", аз реализирах една от моите силно желани мечти. С тази своя изява преоткрих себе си, научих нови и важни исторически сведения, случили се по наши земи.

По-важно за мен е почитането на празника от хора израснали и откърмени от миналото. Всички ние, участниците в похода бяхме завладени от огромно желание да преминем по светите пътеки на четниците и достигайки до кулминацията - "Керчан байр".

Мисля, че тази моя мечта бе реализирана с моето двугодишно участие в похода. Остана ми спомена за интересните разкази за героичните случки на Таньо Войвода разказани от д-р А. Кънчев и г-н Борис Илиев, главните виновници за реализирането на едно "свещено дело". За мое голямо щастие бях отличен с награда за положения ми труд, ала за мен всеки един от нас, участниците, заслужава тази награда."

Тодор Тодоров 12б клас, отличен на ІІІ място в страната

 

Горе     Назад

 

 

"По стъпките на Шейх Бедреддин" 2004 година

 

Шейх Бедреддин Симави е велика личност за времето си. Организираната викторина и участието в автопохода "По стъпките на Шейх Бедреддин" на 25-26 октомври 2004 година /Силистра - Дулово - Исперих - Разград/ е изпитание за всеки българин. Ние за първи път участваме и пожелаваме на моите съученици същата радост.

Делото, идеите, философските размисли, действията и организацията за първото антифеодално въстание в Севороисточна България наистина го правят велик и предвестник на новото време с нови идеи.

Научих много нови и интересни исторически факти, събития от историята на този район. До сега не знаех за интересните исторически места в нашия край. Нови тръпки и запознанства и мои съвременници.

Благодаря на организаторите на дружество "Родно Лудогорие". Чувството, усещането, гордостта и българското заговори с нова невероятна сила в мен!

Ние се потрудихме, а Община Тутракан ни осигури условия и превоз, като доказа, че е отговорна за младите хора.

Ивелин Красимиров Тодоров 9б клас

 

Много се радвам, че бях избрана да участвам в автопохода "Шейх Бедреддин", защото имах възможността да видя и разбера за живота на великия  мислител и революционер.

Най-много ме впечатли Тракийската гробници и могилата в Свещаре. В нея всеки човек може да остави нещо от себе си и да придобие по-чист и по-свят дух. Може да се освободи от негативната енергия. Също така бях изумена от разкопките в Разград, от паметника на хан Аспарух, галериите и джамиите.

Пожелавам на всички да посетят тези места, защото за тях думите не стигат, а трябва да се видят с очи. Участвайте в конкурса.

Организаторите са отлични водачи със завиден български дух. Зареждат те и се чувстваш по-достоен и велик българин.

За доброто, уютно и спокойно пътуване имат принос кмета инж. Георги Георгиев и зам. кмета г-жа Дарина Иванова.

Благодарим на хората, които мислят за младостта на Тутракан.

Венета Илиянова Димитрова 12а клас

Горе     Назад

 

Евроклуб "Евроклио-мечта"

 

Ако имате забележки и препоръки: kabinet_it@abv.bg , hrbotev_tutrakan@abv.bg

Дата на последната актуализация: 08.02.2012 г.

Техническа обработка  Клуб Web дизайн при СОУ "Христо Ботев", гр. Тутракан